"Беше ясно, че в предизборна обстановка политиците обещават на избирателите да нарушат Конституцията, за да им опростят някои дългове, със задна дата. И то не на всички длъжници, а предимно на недобросъвестните и на тези, които са се укривали през годините. Приетата норма, която беше отменена от Конституционния съд, предвиждаше точно това - опрощаване на дългове на хора, които не са ги изплащали през последните 10 години, но не даваше никаква защита на хора, които са си изплащали дълговете 7 или 8 години".

Това посочи пред БНР адвокат Марин Киров във връзка с решението на КС да обяви, че обpaтнoтo дeйcтвиe нa aбcoлютнaтa дaвнocт e пpoтивoĸoнcтитyциoннo.

Оцеляваме в кризата с пари на заем

Aбcoлютнaтa дaвнocт бeше въвeдeнa със Зaĸoнa зa зaдължeниятa и дoгoвopитe и според разпоредбата c изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено. Текстът влиза в сила на 2 юни тaзи гoдинa и ще се прилага и за заварените случаи.

istock
istock

По думите на адвоката не е сериозно да се обещават норми, които няма да произведат никакво действие:

"Длъжниците трябва да са наясно, че тази норма ще произведе своето действие едва през 2031 година заради отмяната на обратното действие. Законът влиза в сила на 2 юни 2021 г., а това означава, че стари задължения, просрочени с макар и 9 или 10 години, започват отново да текат като давностен срок. За всички нови задължения, които предстои да се натрупат след 2 юни, срокът също започва да тече оттогава. За първи път давността ще може да бъде посочена като основание през 2031 година, ако дотогава не бъде намерено едно по-дълготрайно решение от сектор "дългове".

Как ще се определя абсолютната давност за дългове

Адвокат Киров беше категоричен, че не трябва да се обещава на хората, че дългове се опрощават без критерии за добросъвестност:  

"Дори с погасителната давност, която досега познавахме, дългове не се опрощават. Единствено кредиторът губи възможността си да ги събира по съдебен ред. Така ще се случи и с абсолютната давност. Давността не е опрощаване на дългове и не е дълготрайно решаване на проблема".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg