Финансовото министерство предлага промени в данъчните закони за догодина. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект.

Една от промените предвижда 25 ноември да стане срокът за подаване на декларацията за промени на авансовите вноски за корпоративен данък по чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане. Целта е да се осигури по-голяма предвидимост на данъчните приходи в бюджета и ще се избегне концентрацията на значителни постъпления от авансови вноски в средата на декември, което води до прекалено кратък срок за уреждане на бюджетните взаимоотношения.

С друг текст се удължава възможността за прилагане на данъчното облекчение за извършване на производствена дейност в общини с безработица, по-висока от средната за страната в случаите на минимална помощ по чл. 188 от ЗКПО. Данъчният бонус ще продължи да се прилага и след сегашния краен срок - 31 декември 2020 г.

В закона за ДДС се отменят разпоредбите, свързани със софтуера за управление на продажби, които доведоха до протести и бяха отлагани многократно. Предложението е резултат на поет ангажимент към бизнеса, след като стана ясно, че досега разпоредбите, които попадат в наредба Н18, не могат да бъдат осъществени.

istock
istock

Предвиждат се и промени, свързани с онлайн търговията, заради нови директиви на ЕС, които трябва да бъдат приложени най-късно до 30 юни 2021 г. С промените ще бъдат въведени няколко нови режима за облагане с ДДС.

Намаляват данъка, ако ремонтираме жилището

Един от тях е за пощенски оператори, експресни превозвачи и митнически агенти в ЕС, като ще може да бъде прилаган за внасяни от страни извън ЕС пратки на стойност до 150 евро. С новия режим ще бъде дадена възможност за отложено плащане на дължимото ДДС. Промените предвиждат митническата декларация за вноса да може да бъде попълнена от куриера и стоката да бъде освободена от митницата без дължимият ДДС да бъде платен.

istock
istock

При приемане на пратката от крайния получател, той ще трябва да плати данъка по митническата декларация на куриера, т.е. на пощенския оператор, който след това ще внесе парите в държавната хазна.

С промените в закона ще бъдат разписани и ясни правила за фирми, които управляват платформи за онлайн търговия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg