Неплатеният отпуск до 90 дни ще продължи да се зачита за трудов и осигурителен стаж и през тази година - това стана ясно при обсъждането в парламентарната социална комисия на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 година. 

С 12 гласа "за" и "седем" против Комисията по бюджет и финанси в НС прие на първо четете бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 година.

Заместник-председателят на комисията Деница Сачева обяви, че парламентарната група ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проекта.

„По-скоро този проект, който се предлага днес, би трябвало да се разглежда като проект на бюджет само до 30 юни, защото ако се приеме, да кажем, актуализация на пенсиите със осигурителния доход до 2021 година, което се говори, това ще доведе до една значителна сума над тази, която ни се представя в момента“

Зачита ли се за трудов стаж периодът на неплатен отпуск за отглеждане на дете

Спорове предизвика заложеното повишение на минималния осигурителен доход на земеделски стопани от сегашните 420 на 710 лева.  Aргументът на социалното министерство е, че с това повишение стопаните ще имат осигурителен принос за получаването на минимална пенсия за стаж и възраст.

istock
istock

По тази причина Движението за права и свободи също няма да подкрепи проекта, заяви Адлен Шевкед от ДПС.

„Ръстът, с който скача минималният осигурителен доход е 60 лв., а за земеделските производители нараства с колко – с 290 лв.“

На репликата, че земеделските производители и тютюнопроизводителите ще пострадат от сериозното повишение на минималния осигурителен доход от 420 лв. на 710 лв. месечно, финансовият министър Асен Василев отговори:

„Ако въпросният пчелар от Видин не може да си гледа петте кошера, това е въпрос на политика на министерството на земеделието“.

Асен Василев реагира и на контрааргументите срещу увеличаването на максималния осигурителен праг от 3000 на 3400 лв.

„Въпросите, които те задават, не са дали ще има 50 лева или 100 лева повече, които обикновено ги плаща работодателят, а не самият ИТ специалист, а това дали имат нормално здравеопазване, нормално образование, дали пътищата изглеждат като лунни пейзажи и това дали имат сигурност.“

Георги Ганев от „Демократична България“ коментира, че темата остава „с нюанси, но няма да обърне колата в коалицията“.

„За тези хора, които са между 3000 и 3400 лв. осигурителен доход, данъкът ще се увеличи.“

От ИТ компаниите, които са основно засегнати от увеличаването на максималното осигуряване, предупредиха, че това е стъпка в грешна посока.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg