Нетният месечен доход на работещ човек, живеещ сам, трябва да е поне 1069, 25 лв., за да може да покрие разходите за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт.

Брутната заплата за издръжка е от 1378 лв., сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, представени днес на пресконференция от зам.-директора на института Виолета Иванова.

Ще има ли работещи бедни у нас

Данните са за юни. Доходите на двамата работещи възрастни в типичното българско семейство , което в момента е от двама възрастни работещи и едно зависимо дете до 14 г., трябва да са по 1240 лева брутна работна заплата на всеки от работещите, за да може семейството да живее нормално. Чисто двамата трябва да получават всеки по 962 лева.

През юни, абсолютният размер на заплатата за издръжка нараства с 22 лв. от началото на годината, като отчита ръст с 2.1 на сто.

istock
istock

Брутната заплата за издръжка е по-ниска от средната работна заплата, но две трети от българите получават доходи под средната заплата. Необходимата заплата за издръжка е недостижима за половината работещи българи, са изчислили от КНСБ, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ настоява България да въведе заплата за издръжка, за да се намали броят на нископлатените работници и работещите бедни. Заплатата за издръжка е измерител на доходи на труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Къде заплатите у нас се вдигат най-много

Проектът за директивата за адекватни минимални заплати насочва в националните критерии на държавите -членки да се включи покупателната възможност на минималната работна заплата, тя да се мери през заплатата за издръжка, каза Пламен Димитров.

КНСБ настоява в директивата да е по-ясен ангажиментът на държавите- членки в близко време да достигнат заплатите за издръжка, тъй като основната причина да се твърди, че трудът е важен за благосъстоянието, е че той трябва да вади хората от капана на бедността, заяви още лидерът на КНСБ.

istock
istock

В най-общ вид заплатата за издръжка показва, каква е стойността на една зададена базисна потребителска кошница към периода на наблюдение на цените.

Какви заплати взимат у нас по райони

Потребителската кошница включва 479 хранителни, нехранителни стоки и услуги (без консумация на алкохол и тютюн) хранителни (162 броя) и нехранителни стоки и услуги (317 бр.) Приема се, че семейството живее в собствен дом (съобразно статистиката - това е ситуацията при 84 на сто от българските семейства), жилищна площ - 70 кв.м.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg