Ананиев заяви, че до 2022 година заплатите на работещите в спешната помощ трябва да се увеличат двойно, предаде БНР.

Това съобщи той при откриването на новия Национален център за обучение и квалификация в системата на спешната помощ.

Според него недостигът на кадри в системата е сериозен проблем, като изтикна че затова се предприемат мерки, чрез обучение на кадрите. Целта е да се създаде по-добра работна среда, както и възможности за кариерно развитие.

Социални работници искат 40% увеличение на заплатите

Около 7 000 лекари, фелдшери, медицински сестри и парамедици от спешните центрове в цялата страна ще преминат безплатен 5-дневен курс за повишаване на компетенциите и надграждане на знанията и уменията за работа в спешната помощ.

До края на седмицата се очакват резултатите от независимите проверки в трите столични болници, които се проверяват във връзка със смъртта на 3-годишното дете, както и докладът на медицинския одит по случая, обяви министър Кирил Ананиев.

Вдигат заплатите на здравните инспектори

istock
istock

Той се въздържа от коментар по темата, но все пак изрази безпокойство, че противоставянето в обществото между лекари и пациенти не е от полза за никого. 

Здравният министър подчерта, че всички сме пациенти и във всеки един момент може да имаме нужда от медицинска помощ, като няма кой друг да ни я даде, освен нашите медици. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg