Тази година исканията на КНСБ бяха доста по-скромни, защото бюджетът удовлетворява и решава доста проблеми.

Това каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, след среща с президента на синдиката Пламен Димитров.

Все пак от КНСБ поискаха повече пари за медицинските специалисти, младите университетски преподаватели и заплатите в системите на социалните услуги.

Менда Стоянова пък допълни, че на срещата са били обсъдени и някои по-фундаментални въпроси по отношение на промени със системата за пенсионно осигуряване.

Калкулатор пресмята колко ще бъде втората ни пенсия


"Трябва да се извършват определени промени в системата на пенсионното осигуряване, така че да се създаде законова възможност получаващите ниски доходи, минимални пенсии, през социалното подпомагане да достигнат жизнения минимум през съответните помощи - енергийни, водни или други, но без това да влияе и изкривява системата на пенсионното осигуряване. Трябва да се създаде работна група, в която да участват и партньорите, и представителите на изпълнителната власт и наистина за следващата година един съгласуван пакет да намери своето място в бюджета за 2021 г.", уточни шефката на бюджетната комисия.

Менда Стоянова

Тя заяви и че ще се анализира кои от исканията на синдикатите могат да влязат в бюджета между двете четения. 

Няма да сменяме работните си места, ще сменяме професии

"В бюджета за догодина се отделят близо 1 млрд. лева повече за заплати и 1,2 млрд. лева за социални и здравни плащания. Макар да не са в обема, който искахме, все пак са повече от тазгодишния бюджет“, коментира и Пламен Димитров, предаде Дарик.

Той уточни, че между първо и второ четене от КНСБ ще настояват за още 7 млн. лева за здравните специалисти в училищата и детските градини, за да може и тяхната стартова заплата да бъде 900 лева от 1 януари.

Те ще искат и заплатите на младите асистенти и преподаватели в университетите да се изравнят с тези на младите учители. 

1/3 от приходите от клинични пътеки да отиват за заплати