Задължителното социално и здравно осигуряване за учениците, включени в обучение чрез работата (дуална система на обучение) вече ще бъде изцяло за сметка на държавния бюджет.

Тази мярка в подкрепа на работодателите, които назначат ученици на трудови договори за обучение чрез работа, влиза в сила от 1.04.2024 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката.
 
Очаква се изменението, въведено с чл. 17а6  от Закона за професионалното образование и обучение по настояване на МОН, да насърчи повече работодатели да се включат в дуалната система на обучение.

Осигурителната тежест, от която ще бъдат освободени работодателите, би могла да се използва за стимулиране на учениците чрез по-добри възнаграждения при по-добри резултати от обучението чрез работа и постигане на повече взаимна полезност за ученика и за работодателя.

Как да започнем работа още от училище

В България дуалната система на обучение се прилага в средното образование от 2015 г., но сега за първи път през 2024 г. със законодателни изменения се въвеждат мерки за системна подкрепа на работодателите, които сключват договори с ученици за обучение чрез работа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg