Комисията за финансов надзор обяви резултатите от промяната на участие и прехвърляне на средства на осигурени лица от един в друг съответен пенсионен фонд за третото тримесечие и деветмесечието на 2023 г.
 
През третото тримесечие на 2023 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 101 467 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг.
 
Общо 78 871 осигурени лица от подалите заявления през третото тримесечие на 2023 г. са променили участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Общата сума на прехвърлените средства в друг пенсионен фонд от съответния вид е 332 137 542 лв.
 
За първите девет месеца на тази година общо 265 618 българи са се възползвали от правото си за промяна на участие и прехвърляне на средства от индивидуалните партиди. Общият размер на прехвърлените средства от началото на годината е 1 135 063 743 лв.

С колко се повишиха вторите пенсии

Най-голям е делът на преместените средства от един универсален пенсионен фонд в друг, тоест става въпрос за парите ни за втора пенсия. Това са направили 246 619 човека, като прехвърлената сума от индивидуалните им партиди стига 1,048 млрд. лева.
Въпреки че за 9 месеца са подадени 312 178 заявления за смяна на пенсионния фонд,

istock
istock

На 56 308 е отказано такова или това са 18 ва сто от подадените заявления, отчита КФН. Осигурено лице може да получи отказ за разглеждане на заявление, когато заявлението не е попълнено в съответствие с изискванията, определени в наредба на Комисията за финансов надзор, както и ако не отговаря на изискванията за прехвърляне на средства, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg