Голяма  част  от  клиентите  на  фондовете,  които  не  отлагат  пенсионирането  си,  подписват  договори  на  база  на  избрания  продукт  и  от следващите месеци ще започнат да получават пенсионни плащания по техните банкови сметки в български лева. Както очаквахме, те се насочват към друг продукт, различен от пожизнената пенсия, а именно, разсроченото изплащане. 

Това обяснява Евелина Милтенова, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) в бюлетина на банките.
 
Предпочитаният  месечен  размер  също  не  е  изненада  и  е  300 лв., който е максимално разрешен от закона и съответства на минималната пенсия. За  първия  месец  от  старта  на  фазата  е  характерно,  че  при  интерес  към  пожизнените пенсии, лицата се ориентират основно към пожизнена пенсия с период на разсрочено изплащане до навършване на определена възраст, посочва Милтенова.

И в този случай се наблюдава тенденция към желан размер, който е максималният по закон за този период, а именно, не по-малко от 300 лв. месечно, след което пенсионерът ще получава от фондовете не по-малко от  минималния  размер  на  месечната  пенсия  от  втория  стълб,  който  по  закон е 15% от минималната пенсия от НОИ – в настоящия момент е 45 лв.

По думите й във  всички  дружества  се  отчита  плавно,  но  стабилно  повишаване  на  интереса, но все още бройката на сключени договори е относително ниска.

По  данни  на  членовете  на  БАДДПО,  за  първия  месец  са  били  сключени  общо над 250 договора, от които 25 са били пожизнени пенсии - основно от  дами,  които  са  и  първите  пенсионери  от  втория  стълб.  Бройките  ще  нарастват  по-бързо  от  следващата  година,  когато  още  повече  осигурени  в ДЗПО ще достигнат пенсионна възраст.

istock
istock

Наред  с  успешното  начало  на  пенсионни  плащания  от  втория  стълб,  БАДДПО и работодателските организации ще продължат да настояват да се направят и оставащите промени в КСО, с цел елиминиране напълно на несправедливостта  да  се  редуцира  държавната  пенсия  вече  с  по-малък  процент,  но  не  напълно  точен  коефициент  на  редукция.

Започва изплащането на вторите пенсии

При определяне  на вноската за фонд “Пенсии” на ДОО трябва да се вземат под внимание всички субсидии от държавния бюджет, без оглед на това, какво е тяхното формално наименование в закона. Отчитаме, че масово осигурените лица не са достатъчно информирани и е особено важно да знаят, че дружествата започват да гарантират на този етап със собствени средства получените бруто вноски в партидите им във фазата на натрупване в продължение на 20 години, казва още Евелина Милтенова.

Практически с това решение пенсиониращите се лица са напълно защитени от отрицателна доходност, таксите на фондовете са изцяло компенсирани преди средствата им да се прехвърлят в новите фондове за изплащане, които по закон се управляват много по-консервативно, в сравнение с универсалните.

istock
istock

В зависимост от индивидуалните потребности, осигурените лица вече могат да избират между три вида пожизнени пенсии, като: а) пожизнена пенсия без допълнителни условия, б) пожизнена пенсия с период на гарантирано изплащане или в) пожизнена пенсия с разсрочено изплащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст.

Вторият основен продукт е пенсия с предварително договорено разсрочено плащане, докато третият продукт за еднократно плащане е за лицата с малки партиди под 900 лв., при който се дава възможност да се изплати еднократно на лицето цялата сума.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg