Как да разберете какви осигуровки ви плаща работодателят и дали изобщо ви плаща такива?

На първо място, проверете във фиша за месечната ви заплата. Там трябва да е отразено дали са извършени съответните плащания за социално осигуряване, съветват експертите от Комисията за финансов надзор.

За да сте напълно сигурен обаче, че осигурителните ви вноски са внесени, и работодателят ви е направил всичко необходимо данните за осигуровките ви да бъдат правилно отразени в регистрите на НАП, можете да проверите чрез портала за електронни услуги на интернет страницата на НАП –www.nap.bg –  в  «е-услуги с ПИК».

Данните са достъпни след въвеждане на вашето ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК). В случай, че нямате такъв код – ПИК – можете да си извадите, като подадете съответното заявление в НАП. Ако установите, че наистина социалните осигуровки не са превеждани от работодателя ви, трябва да сигнализирате в НАП.

Не е разумно да започнете работа, без да сте сключили договор с вашия работодател. Освен, че нарушавате закона, липсват гаранции за получаване на устно договореното възнаграждение, а и няма да бъдете социално осигуряван.

Вдигат минималните осигуровки

Друг вариант, срещан в практиката, е да се сключи договор с работодател, но в него да е записана по-малка заплата от тази, която получавате в действителност. Това също е незаконно и едновременно неблагоприятно за вас, защото така се осигурявате върху по-нисък доход, което означава по-ниска пенсия, по-малки обезщетения, например за майчинство, по-труден достъп до кредит и т.н.

istock
istock

Най-удачният начин за уреждане на взаимоотношенията с работодателя ви е трудовият договор. По този начин, ще се възползвате от редица права, гарантирани в трудовото законодателство.

Гражданският договор се сключва по повод изпълнение на конкретна дейност, обичайно е краткосрочен и имате по-ограничени права в сравнение с правата, които ви дава трудовият договор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg