Социалното министерство обмисля да предложи плащане на здравните осигуровки на безработните, които се включват в обучения. Намерението беше заявено на фона на представения доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посветен на уменията на хората в България, съобщава NOVA NEWS.
 
Според експертите у нас трябва да се наблегне на ефективното използване на трудовите умения и да се подобри управлението на тази система.

Докладът отчита, че в България има 900 000 възрастни, които са в работоспособна възраст. Но те са икономически неактивни, защото имат по-слаби умения и ниско образователно ниво спрямо средните за ЕС.

Кога се прекратява регистрацията в „Бюрото по труда“

Едва 1,8% от работещите участват в учебни програми. Целта е този процент да се покачи до 5. Именно затова е възможно да се повиши публичното финансиране по проекти и да се осигури по-широк достъп до програми.

istock
istock

Искрен Ангелов от Отдела за пазара на труда в социалното министерство обясни, че „това, което взехме като идея от препоръките на колегите от ОИСР, е да включим в следващите промени на Нормативната уредба изплащане на здравни осигуровки на лицата, които се включат в обучение”.
 
Работодателите пък все още отчитат, че липсват индивидуални сметки за обучения и удостоверения за премини такива от по-възрастните хора.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg