Министерството на труда и социалната политика предлага намаляване на минималния изискуем стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск - от 8 на 4 месеца.

Това съобщи на семинар за журналисти социалният министър Деница Сачева, цитирана от БТА.

В момента в Кодекса на труда е записано, че при постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж.

Работодатели дискриминират майки, върнали се на работа


В съответствие със законодателството на Европейския съюз, министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца.

Предлага се и възможност чрез договаряне между социалните партньори да има по-голяма продължителност на извънредния труд в една календарна година - до 300 часа, посочи министърът на труда и социалната политика.

istock
istock

Ще се запази общоприложимото ограничение за такъв до 150 часа, но в случай, че работодатели и синдикати се договорят за увеличението му. Според Сачева това е и своеобразен тест за развитието на индустриалните отношения в страната.

Как ще поощряват служители на работното място

В частта за усъвършенстване на социалния диалог и колективното трудово договаряне се предлага възможност за допълнителна разпоредба, която ще определи  понятията отрасъл и бранш, както и прецизиране на разпоредбите, свързани с колективното трудово договаряне и разпростиране на колективните трудови договори.

Обсъждат се и промени по отношение на командированите работници, като се предвижда да се гарантира освен минималната работна заплата за приемащата държава, така и всички допълнителни възнаграждения там.

Компания дава неограничен платен отпуск на служителите си

Предлага се и по-висок размер на санкцията за при използване на недеклариран труд. Тя се налага при три или повече нарушения.  Конкретните текстове за предложения за промени в Кодекса на труда ще са готови ще са готови до края на март. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg