Три дни остават на хората, които са изпуснали 5-годишния срок, да прехвърлят партидите си за втора пенсия от частния фонд в НОИ.

Това важи основно за хората, родени през 1960-1964 г. От прозореца за прехвърляне на средства от януари до края на юни се възползват млади пенсионери, категорийни работници или работили в системата на МВР и отбраната, както и хора с отпуснати инвалидни пенсии.

С промени в Кодекса за социално осигуряване беше дадена възможност на хората, на които до 30 юни 2021 г. включително, им остават по-малко от 5 години до навършване на пенсионна възраст и на които не е отпусната такава за стаж и възраст, да могат еднократно да прехвърлят парите си от частен фонд към НОИ и така да получават пълна пенсия от държавата.

Може ли да ви уволнят, ако придобиете право на пенсия

Тези, които не направят това, ще взимат две пенсии, като тази от НОИ ще бъде намалена, като редукцията ще бъде с около 9 на сто за първите групи пенсионери с втора пенсия.

istock
istock

Данните на НОИ показват, че само за първите три месеца на тази година българите са прехвърлили над 55 милиона лева за втора пенсия от частните фондове в НОИ.
 
Ако искате да прехвърлите партидите си, трябва да отидете в офис на Националната агенция по приходите, а не в НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg