Заплатите на всички съдии, прокурори и следователи ще нараснат с 10% през 2020 година, пише „Правен свят“.

Със същия процент ще бъдат индексирани и възнагражденията на всички, заети в администрациите към органите на съдебната власт, Висшия съдебен съвет (ВСС), Националния институт по правосъдието (НИП), както и в Инспектората към кадровия орган.

Предложението ще бъде разгледано на заседание на Пленума на ВСС идния четвъртък.

Вижте заплатите на заетите в българската авиация


Индексирането на възнагражденията на всички в съдебната система бе планувано в бюджетната прогноза още през миналата година. Такова увеличение с 10% ВСС е заложило за магистратите и служебните служители на всеки 12 месеца до 2022 година. 

Индексиране на възнагражденията с други 10%, плюс по 100 лв. на ранг за магистратите вече бе реализирано от ВСС в началото на 2019 година.

istock
istock

Възможно ли е да има минимална европейска работна заплата


Тъй като това е първото заседание на Пленума след празници, това е и първата реална възможност на кадровиците да гласуват предвиденото увеличение. 

Така новите, повишени възнаграждения съдиите, прокурорите, следователите и съдебните служители ще получат още с преводите си за февруари месец.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg