Германските енергийни фирми "Сефе енерджи" (Sefe Energy) и "Унипер" (Uniper) са платили на търговци, които работят за тях, милиони долари под формата на бонуси за представянето им през 2022 г., съобщиха източници на Ройтерс, запознати със ситуацията.

Значителните суми са раздадени само месеци, след като германското правителство наля милиарди долари в двете компании, за да ги спаси, след като те реализираха рекордни загуби на фона на спрените доставки на руски природен газ.

До момента Германия е предоставила около 26 милиарда евро (28,25 милиарда долара) под формата на капиталови инвестиции и заеми на "Сефе енерджи" (Sefe Energy) и "Унипер", за да ги стабилизира. Двете компании бяха принудени да купуват природен газ на много високи цени на международните пазари, за да компенсират спрените руски доставки на синьо гориво. Преди да нахлуе в Украйна, Русия беше най-големият доставчик на природен газ за Германия.

Какви бонуси са взели в Министерски съвет през 2022 г.

Решението на фирми, които са спасени с обществени средства, да плащат огромни бонуси повдига въпроси относно използването на парите на данъкоплатците в Германия. От друга страна обаче представители на компаниите твърдят, че са принудени да плащат значителни суми на някои от своите служители, за да останат конкурентоспособни, пише Ройтерс.

istock
istock

За да получат държавна помощ, двете енергийни фирми се съгласиха да ограничат заплатите на представителите на управителните си съвети, но таванът върху бонусите не се отнася до всички служители. 

Един от източниците на Ройтерс съобщи, че 200 от търговците на енергийните пазари, които работят в подразделението на "Сефе енерджи" в Лондон, са получили допълнителни възнагражденrя в размер на стотици милиони долари. Търговци на средно ниво в йерархията на компанията са взели бонуси от порядъка на между 5 и 7 милиона долара всеки.

Рекорден брой банкери в ЕС са спечелили над 1 милион евро

"Сефе енерджи" беше германското подразделение на руския държавен концерн "Газпром". През миналата година компанията беше национализирана от Германия. 

От своя страна "Унипер" потвърди, че са платени бонуси на търговците, които работят за енергийната фирма, но тези допълнителни възнаграждения са били по-малки от сумите, раздадени за предходната година.

"Конкуренцията на пазара на труда, при търговците в енергийната сфера, е много сериозна. Поради това не е приемливо да не бъдат предлагани бонуси", обяви "Унипер".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg