Останалите източноевропейци инвестират 7 пъти повече от българите.

Така към края на миналата година на всеки 100 евро депозит потребителите от региона влагат 20 евро в инвестиционни продукти.

Данните изнесоха експерти по време на събитие на тема "Тенденции и възможности при спестяванията и инвестициите в България и по света".

Финансово грамотен ли е българинът

Вложенията на българските потребители на капиталовите пазари остават много ниски в сравнение с региона, но бележат рекорден ръст спрямо останалите европейски държави - 37% за 2017 година.

istock
istock

Към края на 2018 година българските домакинства се намират върху планини от депозити.

На всеки 100 лева влог българинът инвестира 2,40 лева на капиталовите пазари, съобщи Сава Савянов, мениджър "Продажби на инвестиционни продукти" в "УниКредит Булбанк".

Обемът на вложенията на домакинствата за последното десетилетие обаче бележи значителен ръст, като към 2008 година на всеки 100 лева в депозит едва 1,60 лева са били насочвани към капиталовите пазари.

Между 2017 и 2018 година вложенията във взаимни фондове у нас са се увеличили с 23 на сто, но в същото време все още потребителите у нас насочват много малка част от спестяванията си към инвестиционни продукти за разлика от тези в останалите държави в региона.

istock
istock

Българите насочват 2,3% от спестяванията си към инвестиционни продукти срещу 97,7% от тях във влогове.

В страната нивото е много по-ниско в сравнение с Централна и Източна Европа, където 16,7 на сто от спестяванията са за инвестиции.

7+1 финансови грешки, които вероятно правим точно сега

Потребителите в страната имат най-нисък процент на вложенията в спестовни продукти в региона, но вече наваксват тази разлика.

През последните две години този тренд се обърна и са налице 23% средногодишен ръст на инвестициите във взаимни фондове за този период
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg