Европейските фондове са довели до повишаване на заплатите с 8,2% за периода от 2014 г. до средата на 2020 г. Това показва анализ на Министерство на финансите за ефекта на парите от ЕС върху икономиката.

Наред с това Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал със 7,7% спрямо базисния сценарий без евросредства.

Друг изключително важен положителен ефект е намаляването на безработицата. В резултат на усвояването на парите от ЕС за периода 2014-юни 2020 г. безработица в страната е с 5,6 процентни пункта по-ниска отколкото би била без притока на тези средства. В същото време, броят на заетите лица в икономиката е нараснал с 12,5%. Това води до увеличение на доходите и на производителността на труда.
 
В резултат на нарастването на възнагражденията и заетостта потреблението се увеличава с 9,3% спрямо базисния сценарий без пари от ЕС. А това, заедно с ръста на инвестициите води до увеличение на вноса с 6,7%. Същевременно износът също леко нараства - с 0,8%.

Но в дългосрочен план очакванията са парите от ЕС да доведат до значително подобрение на конкурентоспособността и увеличение на износа. Като това ще се дължи на по-високата производителност на труда и ефективност на производствения процес чрез внос на по-модерни машини и технологии.

istock
istock

През втория за страната програмен период (2014–2020 г.) е получен достъп до средства от ЕС в размер на 9,9 млрд. евро, предназначени за съфинансиране по 10 програми. В сравнение с периода 2007–2013 г., разполагаемият ресурс е по-голям с 5,2%. Към 30 юни 2020 г. реално са усвоени 46,9% от средствата от ЕС. Извършените плащания по програмите са на обща стойност 5,487 млрд. евро, като 4,633 млрд. евро от тях са от ЕС.

Разходите за труд скачат с 10%

Средствата от ЕС подпомагат българската икономика по няколко направления. Те водят до увеличение на инвестициите на частния бизнес, до разкриване на нови работни места, а от там до повишаване на доходите и потреблението.

istock
istock

Един от най-съществените ефекти от усвояването на парите от ЕС, със силно положително въздействие върху българската икономика, е нарастването на обема на частните инвестиции – с 19,7% за периода 2014-юни 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg