Поредната емисия дълг от половин милиард лева ще бъде предложена на вътрешния пазар на държавни ценни книжа. Този път Министерството на финансите предлага за продан книжа със срочност от десет години и половина
 
Това е третата дългова емисия за годината и първата с толкова дълга срочност. За последно продан на книжа за десет години и половина финансовото министерство одобри октомври миналата година, като емисията също бе в обем от половин милиард лева, а постигнатата среднопретеглената доходност бе 0,53 %. Тогава предложената годишна лихва бе 0,1 на сто, а при настоящия аукцион книжата са с лихвен процент от 1,5.
 
Досега през годината са поети един милиард лева нов дълг в два аукциона. Заложеният годишен бюджетен лимит за нов дълг е от седем милиарда и 300 милиона лева, съобщава БНР.

През март бе направено голямо дългово погашение от главници и лихви на обща стойност един милиард 376 милиона евро, но то бе към външни кредитори.

Кабинетът тегли нов дълг

Засега през годината страната ни не е излизала на международните дългови пазари, като още в края на 2021 финансовият министър Асен Василев обяви, че първото голямо погашение през годината ще бъде обслужено от фискалния резерв.

istock
istock

Към края на февруари той бе 9,9 милиарда лева, а излишъкът в хазната - над 700 милиона лева. Той ще се стопи именно с около половин милиард в края на март, сочат прогнозите на министерството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg