Близо 25 на сто от жалбите, подадени през тази година, са заради нарушени права на потребители и са най-вече срещу монополни институции, каза вчера във Варна омбудсманът Диана Ковачева.

Тя уточни, че хората се оплакват от ВиК, енергоснабдителните дружества и "Топлофикация".

За 11-те месеца на годината са внесени 9 912 жалби, допълни Ковачева.

Над 1000 са за нарушени социални права, 903 касаят правото на собственост.

Бонус-малус системата ощетява гражданите, счита омбудсманът

Жалбите срещу различни администрации са 665.

istock
istock

По думите на омбудсмана хората се оплакват най-вече от наличие на конфликт на интереси при чиновниците, непрозрачно разходване на публични средства и липса на отговори от местни администрации.

През годината екипът на омбудсмана е изпратил около 1400 препоръки до различни институции в страната. Над 50 на сто от тях са изпълнени, уточни Ковачева.

Тя допълни, че заради активността на институцията през последната година и половина са изплатени около 11 милиона лева на работници, неполучавали възнаграждения с месеци.

Как да проверите дали касовата бележка е фалшива


В момента се работи активно по проблема за ограничаване свръхправомощията на банките, допълни Ковачева. По думите й въпросът вече се разглежда в Народното събрание, като се предвиждат промени в Гражданско процесуалния кодекс.

istock
istock

Ковачева припомни, че по тази тема ЕК е открила наказателна процедура срещу страната ни

Идеята е да се ограничат свръхправомощията на банките, които в момента ползват бърза проедура за санкциониране на кредитополучатели, които не погасяват вноските си, без да се чуе позицията на гражданите, обясни омбудсманът.

Как мобилните оператори заблуждават клиентите

Ковачева допълни, че през следващата година отново ще се работи активно за приемане на закона за личния фалит.

По думите й фигурата на "вечния длъжник" не прави чест на никоя държава.

Във Варна Диана Ковачева подписа споразумение за партньорство с Икономическия университет в града. Целта е студентите да познават по-добре правата си, да работят с правната материя по тези въпроси, както и да имат възможност да карат стажове в администрацията на омбудсмана.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg