Икономиката в световен мащаб и в частност в Европа е в рецесия, каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на нов завод в Петрич. Той посочи как може да се преодолее проблема.

„Трябва да положим двойно повече усилия, за да продължават да строят заводи, както сега и да продължават да откриват работни места“.

Борисов присъства на официалното откриване на петата производствена база на компания.

„Продължавайте да строите и шеста, рецесия така се бори – с нови заводи, квалифицирана работна ръка и възнаграждения, които да подхождат на хората, които работят тук“, заяви премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той подчерта, че с финансовия министър Владислав Горанов още отпреди една година се тревожат за рецесията, в която светът влиза.

Борисов също така инспектира проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Проектът за близо 24 млн. лв. е реализиран с финансиране от републиканския бюджет. Предстои още изграждане на компостираща система на стойност 12 млн. лева, осигурени по ОП „Околна среда“, както и на инсталация за анаеробно разграждане на отпадъци.

Премиерът определи строежа като уникален. Ако не бяхме направили това, тези пет общини щяха да фалират заради глобите, добави той, визирайки правото на Европейския съюз за депониране на отпадъци.