По- малко вино въпреки добрата реколта от грозде, прогнозират експерти в пика на гроздобера.

Причината – по-сухото лято. Ще има ли достатъчно родна продукция на пазара и ще поскъпне ли българското вино - отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна" на  NOVA.

На територията на страната работят 279 винарски предприятия. Повечето със собствени лозя.

167 българи - жертви на трудова експлоатация във Франция

След цяло лято суша, лозарите в село Брестовица очакват доста по-слаба реколта. Заради високите температури гроздоберът в пловдивския край върви с пълна сила повече от месец.

istock
istock

Добивът на грозде ще е с 20-30 % по-нисък и в масивите на близкото село Устина.

„В доста райони реколтата е провалена, при нас успяхме да я съхраним и да компенсираме тези липси”, каза още Васил Стоянов, главен технолог във винарска изба в село Устина.

По-слаба реколта очакват и в Санданско-Петричкия район.

Инспекцията по труда ще следи за непълнолетни на полето

В масивите край тракийската низина производителите са по-оптимистични. Тук сухото лято е било по-благосклонно към реколтата.

„Не е с рекордни добиви и рекордно качество, но очакваме една от добрите години в района на Нова Загора”, заяви Злати Златев, търговски мениджър във винарска изба.

istock
istock

Реколтата в страната тази година ще е с 20 % по-ниска, прогнозират и от земеделското министерство. Така от масивите към избите ще тръгнат 120 млн. кг грозде.

„Реколтата на контрастите. Като обем гроздето го има, но като кг просто не тежи. То е леко, защото сокът в зърната е доста по-малък”, поясни Красимир Коев, директор на Агенция по лозата и виното.

Евростат: Потребителските стоки в България са най-евтини в целия ЕС

Прогнозите са от избите да излязат около 85 млн. литра. С 20 % по-малко от миналата година. До дефицит на родна продукция на пазара обаче няма да се стигне, категорични са от бранша.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg