Жан-Клод Юнкер искаше да захвърли на боклука смяната на времето, но чакането това да се случи продължава.
 
Ако сте забравили да сверите часовника си този уикенд, вероятно можете да обвините за това Жан-Клод Юнкер, пише в обзoрен материал на „Политико“.
 
Напускащият президент на Европейската комисия миналата година обеща, че пролетта на 2019 г. ще бъде последният път, когато цяла Европа ще трябва да превърти стрелките на часовниците си за случващата се два пъти в годината промяна на времето.
 
Най-скоро страните ще вземат решение дали отмяната на въртенето на стрелките ще се случи през 2021 г., след като някои столици се оплакаха, че целта на Юнкер е прекалено голяма, твърде бърза, без подходяща оценка на въздействието.
 
„Наистина е досадно, че нещата се развиват толкова дълго“, заяви Петер Лизе, германски евродепутат от дясноцентристката Европейска народна партия.
 
„Наистина съм разочарован, че държавите-членки не си вършат работата.“

До къде я докарахме с енергийните спестявания

istock
istock

За много европейци смяната на часовника два пъти годишно дразни през пролетта, когато означава по-кратка нощ, и е приветствана при идването на зимния сезон, когато означава допълнителен час в леглото.
 
Но за други - особено в Германия, където противниците на това са много - това е безсмислица, която нарушава съня, нарушава режимите на земеделието и прави улиците по-опасни. То също така представлява административно предизвикателство: служителите в германския железопътен гигант Deutsche Bahn ще прекарат уикенда, връщайки 120 000 часовника обратно по хиляди гари в цялата страна.
 
С голяма несигурност Финландия - която понастоящем е председател на Съвета на ЕС и подкрепя премахването на промените във времето - се надява страните през декември да се споразумеят.
 
Благотворителната компания за безопасност на пътя Brake, базирана във Великобритания, установи, че има няколко процента повече аварии през няколкото седмици след превключването на времето през октомври.
 
„Политико“ се зае да провери дали си заслужава да се спазва промяната на времето в неделя.

Как се мобилизират частни средства за общественото благо

 
Проблеми със закъснението

Увеличаването на продължителността на деня може да увеличи търсенето в салоните за сладолед, голф игрищата и други бизнес услуги за отдих, и е изгодно за търговците на дребно, които могат да увеличат продажбите при слънчево свободно време. Но цялостната картина за икономиката е спорна.

istock
istock

Фондовите пазари са усетили ефектите, според документ от 2000 г. в American Economic Review. Авторите твърдят, че разстройването на съня на търговците може да струва 31 милиарда долара под формата на по-ниска възвръщаемост за периода от петък до понеделник. Докато някои изследователи оспорват числата на въздействие върху търговията, други посочват по-общ ефект от лишаването от сън, независимо от сезона, водещ търговците до взимане на рискови решения.

Домакинствата ще избират свободно електроенергиен доставчик след 2020-а

 Проучване на германския здравен застраховател DAK казва, че обикновено 18 процента от служителите закъсняват за работа след смяната на времето - без значение дали часовниците са отишли напред или назад.
 
Обърканите крави
 
Земеделските производители често цитират като причини в полза на промяната на часовника, това, че по такъв начин се увеличава максимално използването на дневна светлина. Всъщност земеделските производители от години остават до голяма степен против лятното часово време на фона на опасенията относно въздействието върху схемите на земеделие и биоритмите на животните.
 
Те твърдят, че това може да намали добивите от доене, тъй като кравите се придържат към естествения си ритъм.
 
"Те са като повечето хора, не са възприемчиви към промените", каза млекопроизводителят Кейти Доттерър-Пайл пред Асошийетед прес миналата година.
 
„Те са животни, които обичат да правят едно и също нещо всеки ден.“

33 млн. евро за проекти за възобновяема енергия и енергийна ефективност

istock
istock

Повечето земеделски производители изглежда имат повече неща, за които да се притесняват. Националният земеделски съюз на Англия и Уелс заяви, че „няма ясна позиция за това дали трябва или не трябва да връщаме часовниците обратно. Последният път, когато проверихме мнението сред нашите членове, имаше малко мнозинство в полза на по-светлите вечери. “

 Но Комисията продължава да настоява от името на животните.
 
„За кравите е трудно да разберат, че те трябва да бъдат доени един час по-рано или по-късно“, заяви комисарят по транспорта Виолета Булк, като подкрепяше предложението на Юнкер.
 
Вечерни инциденти
 
Ранният здрач означава по-малка видимост на пътя и по-голям риск от пътни инциденти. От базираната във Великобритания благотворителна компания за безопасност по пътищата Brake посочват, че има няколко процента повече злополуки за няколко седмици след превключването на времето през октомври, докато шофьорите свикват с по-тъмните вечери.
 
„Изводът беше, че по-светлите следобеди, вечерите, които получавате от спазването на целогодишно лятно време, ще доведат до по-малко смъртни случаи по пътищата като цяло във Великобритания“, казва Дъдли Къртис от Европейския съвет за безопасност на транспорта, но предупреждава, че това може и да не е така в по-слънчевите южни страни.

 Проучванията сочат също увеличаване на престъпността през по-тъмните вечери.
 
istock
istock

Вредно за вашето здраве?

Променят разписанието на влаковете тази нощ 


Усилията на Юнкер за прекратяване на лятното часово време дойдоха, след като рекордните 4,6 милиона души отговориха на проучване в ЕС - около 3 милиона от тях немци. Почти всеки трети германец казва, че изпитват физически и психически дискомфорт поради промяната на времето, сочи проучването на здравния застраховател DAK.
 
Проблемите със заспиването и безсънието са сред най-честите оплаквания. Около 40 процента от анкетираните се оказаха по-малко способни да се съсредоточават, а една трета се чувстват раздразнителни поради смяната на времето.
 
Франциска Кат, психолог от ДАК, сравни преминаването с „малка разходка със самолет до друга часова зона“.
 
"Вътрешният часовник се обърква малко", каза Кат, „въпреки че бързо се фиксира. . Най-доброто лекарство е и най-простото: почивка и няколко дни търпение.“

istock
istock

Без икономия на енергия

Смяната на часовниците не прави нищо, за да спаси планетата в наши дни, въпреки че за първи път е въведена като част от усилията за ограничаване на използването на въглища за осветление - и предложена преди това от Бенджамин Франклин, за да се пестят свещи.
 
Един популярен аргумент, използван в полза на смяната на часовника, е, че той трябва да помогне за пестенето на енергия, като осигурява повече светлина в ранната сутрин през зимата. Но германската енергийна индустрия отдавна се противопоставя на това твърдение, като твърди, че периодите на смяна през годината наистина не правят много за намаляване на общото потребление на енергия.
 
Проучване на Службата за оценка на технологиите на Бундестага през 2016 г. установи намаление с по-малко от 0,8 процента в годишното потребление на енергия от осветление. Но нямаше съществени промени от отоплението.
 
Увеличаването на използването на енергийно ефективни електрически крушки означава, че така или иначе използват по-малко енергия, което още повече подкопава претенциите за икономия на енергия.
 
По-дългите дни всъщност могат да доведат до повече дейности, които консумират енергия. Смяната на часовниците увеличи приходите на европейския сектор за свободно време с 3 процента, установи проучване от 1999 г.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg