Над 4,4 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода от юни до август и спадът им е в рамките на 1% в сравнение с рекордната 2018 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС. 

„За месеците от януари до август тази година имаме над 6,8 млн. чуждестранни туристи и само 0,6% спад”, уточни министърът и призова да не се работи с догадки, както и да не се предрича провал на сезон 2020 г. заради фалита на световния туроператор „Томас Кук”.

Ангелкова обяви, че в момента текат договарянията в частния сектор за сезон 2020 г. като задачата на министерството е да подпомага родните хотелиери, засегнати от фалита на „Томас Кук” и да гарантира, че България е сигурна и устойчива туристическа дестинация с качеството на продукта, който предлага.

Пътуваме предимно до Гърция и Турция

Освен това предстои да се проведат и разговори за преразпределяне на направените резервации в „Томас Кук” за предстоящия летен сезон по други големи туроператори.

БГНЕС
БГНЕС

Министърът увери, че след сътресенията, които последваха от фалита на „Томас Кук” и дъщерните ѝ дружества в Холандия, Австрия, Германия, Франция и Полша обстановката у нас вече се е нормализирала.

„Към момента у нас са останали 2500-3000 туристи, които предстои да си заминат в идните дни. Няма никакви оплаквания нито от страна на туристите, нито от страна на хотелиерите”, коментира още тя и добави, че мобилните им групи са още по морето като такива има и в Слънчев бряг, и на Златни пясъци.

Попитана какво се случва със завеждането на колективния иск срещу туроператора, Ангелкова обясни, че към момента не всички хотелиери, работещи с „Томас Кук”, са заявили желание да участват в иска и подчерта, че допълнително идва затруднение и от факта, че той трябва да отговори на още три различни законодателни режима – английско, немско и полско право.

istock
istock

Стана ясно още, че се очаква провеждането на среща със синдиците на „Томас Кук”.

Ангелкова обяви още, че стартира пилотна инициатива, свързана с опазването и на културно-историческото ни наследство. Тя ще бъде насочена към учениците. В представянето взе участие и нейно кралско височество Дана Фирас, принцеса на Йордания.

Заплаха за летния сезон през 2020 г.

"Дана Фирас сподели идея и опит, които имат в Йордания, с министър Банов обсъдихме и сме готови да стартираме с нейна подкрепа една такава пилота инициатива, а именно образованието в посока как да опазим културно историческото ни наследство още от училище, защото смятаме, че е изключително важно да създаваме чувството у нас самите да опазваме културно историческото ни наследство. По този начин да продължим устойчивостта, както по отношение на нашите културно исторически паметници, така и по отношение на нашия туризъм, за да може ръка за ръка да вървят напред", заяви Ангелкова и добави, че за миналата година от 9 млн. и 200 хил. чуждестранни туристи, които са посетили страната ни, 5 млн. са сподели, че са дошли у нас с цел културен туризъм, комбиниран в повечето случаи - морски, зимен и спа.

Какви са правата ми при пътуване със самолет или автобус

„1 мил. 200 хил. са били посещенията в музеи за миналата година, което показва един ръст от 13%. Културно-историческите дестинации, които създадохме преди 4 години показват, че всички 59 обекта бележат ръст на посещенията с над 50%”, отчете министърът.

По думите ѝ сътрудничеството със Съвета на Европа дават възможност да участваме в инициативата "Пътища за вас".

„Тези маршрути показват, че са признати на европейско ниво и имат възможност да кандидатстват по различни инструменти за финансиране и най-вече за популяризиране на устойчивост", коментира Ангелкова.

100 млн. лева дължи фалиралият туроператор на българските си партньори

От своя страна принцеса Фирас заяви, че трябва да се намери баланс между туризма и опазването на културно-историческото наследството и подчерта, че България е изключително богата на културно-историческо наследство. Тя разясни какво представлява програмата, която съвместно ще се реализира сред учениците в България.

„Програмата се състои от около 36 урока. Тя е разработена като извън класни занятия и се провежда през почивните дни, както и през лятната и зимната ваканция. Инициативата е насочена към учениците от 7-18 г. и целта е те да се запознаят с това колко е важна културата и нейното опазване, защото самото опазване не зависи само от държавата, а и от тях самите. Важно е да се повишава информираността за опазването на културно-историческото наследство, още от най-ранна детска възраст. Чрез културата може да се изгражда идентичност, тя ни учи да опазваме нашите ценности, тя развива креативността, тя ни учи на респект към многообразието”, коментира Фирас.

Предвижда се по програмата да бъдат обучени и преподавателите. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg