В Националния план за действие по заетостта на социалното министерство за 2011 г. са заложени по-ниски показатели от сегашните, става ясно от целите в него.

За 2011 г. той е с бюджет 73 млн. лв., колкото беше и актуализираният му през тази година. С тях трябва да се финансират програми, проекти и мерки за обучение и осигуряване на субсидирана заетост на най-уязвимите групи на пазара на труда.

В резултат от реализирането на всички заложени действия по плана равнището на заетостта сред хората на възраст 20-64 г. трябва да е 66%. А според националната статистика то е 66.4% Сред младежите от 15 до 24 г. коефициентът на заетост трябва да бъде 23%, докато в момента той е 24.2 на сто. Надеждите са за лек ръст на заетостта сред хората в предпенсионна възраст - между 55 г. и 64 г. С плана се цели 44% от тях да имат работа, а по данни на НСИ тя е 43% сега.

Увеличаването на заетостта сред възрастните преди пенсия обаче може да се обясни не толкова с мерки на пазара на труда, а заради промените в пенсионната система. От началото на 2011 г. отпада точковата система, а с нея и възможността недостигащ стаж да се компенсира с по-висока възраст. Така жена на 62 г. с 32 г. трудов стаж, която по стария регламент можеше да се пенсионира, сега ще трябва да остане на пазара на труда задължително още 2 години, за да изработи 34 г. трудов стаж. Мъжете догодина ще могат да се пенсионират на 63 г., само ако имат изработени 37 г.

На всички критики от страна на опозицията, че с отпадането на точковата система се наказват точно хората в предпенсионна възраст, които най-често оставаха в кризата без работа и няма как да съберат нужния стаж, социалният министър Тотю Младенов отговаряше, че има специална програма "В помощ на пенсионирането". По нея могат да се наемат хора в предпенсионна възраст в рамките на година. Оказва се обаче, че за 2011 г. бюджетът й е намален на 1.9 млн. лв. при 3.1 млн. лв. за 2010 г. За първите 9 месеца на т.г. с парите е осигурена заетост на 979 кандидат-пенсионери. За догодина се предвижда в нова заетост да се обхванат едва около 400 души.

Заложената в плана за действие по заетостта средногодишна безработица е 9.4%, колкото се очаква да бъде и тази година. От социалното министерство признават, че целта на плана е запазване на работните места. Очаква се парите да стигнат за нова заетост на 28 600 лица и за включване в обучение на 5700. Общо 34 600 ще работят по субсидираните програми.

Новости

За първи път догодина по плана за действие по заетостта се осигуряват 3 млн. лв. за 2100 "зелени работни места". Такава идея имаше още за 2010 г., но експертите така и не успяха да дефинират какво значи това. Вече има списък с такива. Отново най-голям е бюджетът на "От помощи към заетост", който е близо 19 млн. лв. и трябва да стигне за около 9100 души средномесечно, които са на социални помощи.

За 2010 г. бюджетът на програмата беше към 21 млн. лв., а средномесечно са работили около 10 612 души. Догодина отпадат някои дейности, които сега са се финансирали, защото по тях има подпомагане от министерството на земеделието. По националния план през 2011 г. не се предвижда да се изплащат и по 120 лв. компенсации на хората, минали на половин работен ден заради кризата. През 2010 г. за мярката имаше 2.4 млн. лв., които стигнаха за 6188 души. Подобна мярка има по ОП "Развитие на човешките ресурси", но там стипендията е вързана с обучение и към нея нямаше никакъв интерес.