От 2019 до 2021 г. разходите за временна неработоспособност поради общо заболяване са се увеличили с близо 35 процента. Вследствие от пандемията броят на изплатените от държавното обществено осигуряване работни дни на лица заради гледане на болен и карантина е нараснал повече от 4 пъти. 

Според Георги Терзийски, началник отдел "Връзки с обществеността" в НОИ, има ескалация на опитите за злоупотреби като бройка.

Сумата за закупуване на стаж остава без промяна


"Има основания за хипотеза за скрити злоупотреби. Купуването на трудов стаж е рекламентирано, струва около 140 лева на месец. До 5 години стаж може да се закупи. При паричните обезщетения за безработица има система за автоматизиран контрол с 2000 компонента. Въпреки това има случаи на преправени данни за стаж, които при проверка, биват разкрити. Има случай, при който стажът е бил 5 месеца, но е преправен на 2 години и 5 месеца", посочи той пред NOVA NEWS.

Любомира Язаджиева, директор Дирекция "Пенсии" в НОИ, споделя, че повишаването на изискванията за осигурителен стаж и възраст за пенсиониране, водят до проблеми.

istock
istock

"Лицата търсят начин да си набавят недостигащия им стаж. Наблюдават се различни схеми - от самосиндикални опити някой да си изработи документ или да се преправи такъв от 5 на 15 години стаж. Има и цели манифактури - хора, които съставят неистински документи. Преди измамите бяха насочени към правилото за най-добрите три години за пенсия, но след навлизането на електронните регистри документите вече трудно се фалшифицират", обясни тя.

Все по-малко хора се пенсионират с първа и втора категория труд

По думите ѝ когато лице опита да преправи документ, издаден от името на осигурителя, се квалифицира като фалшифициране, което се предава към прокуратурата за разкриване на документно престъпление.

"Не само извършителят, но и лицата, които се ползват от преправянето на данните, подлежат на санкции. В голяма част от случаите прокуратурата не успява да установи извършителя, а в други случаи санкциите са глоба или условна присъда", поясни Язаджиева. И допълни, че когато се установи надвзета сума чрез нарушение, тя бива иззета с лихвите по законов път. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg