"Има опасност да бъдат заблудени хората, че увеличават пенсиите на всички, а това не е вярно!", заяви пред БНР Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър, в коментар на информацията, че НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според който добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите.

Той уточни, че това ще създаде нови разочарования и ново напрежение:

Как ще се изплащат увеличените пенсии за юли

"Проблемът е в натрупаната разлика между старите пенсии и сегашните, т.е. между отпуснатите преди 10-15 години и днешните. Получава се така, че хора, които са работили една и съща работа, но са се пенсионирали в различни години, разликата в пенсиите им ще е вече над 100 лева. Това създава усещането да несправедливост, защото те са работили заедно, имат еднакъв принос към осигурителната система - за годините, когато са са се пенсионирали, а пенсиите са различни".

Нейков беше категоричен, че трябва да се изработи механизъм за адаптиране на старите пенсии към един среден осигурителен доход, който трябва да се избере по политически принцип, т.е. да се вземе политическо решение към коя година да стане това осъвременяване - дали към 2017, 2018 или друга година.

istock
istock

По думите му 50-те лева към пенсиите нямат нищо общо с преизчисляването и определи отпускането им като "абсолютно погрешен ход за начина, по който се искаше да се помогне на хората":

С колко реално се вдигат пенсиите от юли

"Беше грешка да се пипат пенсиите. На хората, на които трябваше да им се помогне, се помага по линия на социалното подпомагане, а не по линия на социалното осигуряване. Когато веднъж дадеш нещо в социалната сфера, после е много трудно да го спреш!".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg