„Тайни клиенти“ ще дебнат как държавните чиновници си вършат работата.

Методът става задължителен с въвеждането на новите стандарти за качеството на административните услуги.

По предложение на вицепремиера Томислав Дончев стартират едномесечни обществени консултации по проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за административното обслужване.

Общините ще отписват автоматично бракуваните коли

Проектът има за цел да реформира изцяло системата за обратна връзка от потребителите и стандартите за качество на административната услуга и може да бъде открит на Портала за обществени консултации.

istock
istock

Освен „таен клиент“ задължителни за всички администрации стават анкетните проучвания, консултациите със служителите, както и проверки относно сигнали, жалби и медийни публикации.

Mасово неуважение към работното време на служителите

Във всички администрации се предвиждат общи стандарти по отношение на достъпността до и в центровете за обслужване, както и при комуникация с потребителите.

Ще бъдат стандартизирани сроковете за отговор на запитвания и използването на опростени и лесни за попълване образци и формуляри.

Измененията в наредбата ще дадат възможност на администрациите да усъвършенстват качеството на обслужване чрез постигане и на допълнителни собствени стандарти - за местоположение на центъра за обслужване, осигуряване на паркинг, онлайн комуникация с потребителя, онлайн проверки на статуса на услугата както и възможност за обслужване в извънработно време.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg