Половината от платения годишен отпуск, който работодателите имат право да предоставят едностранно на работниците си по време на извънредното положение, може да се дава и на части, а не само наведнъж. 

Неплатен отпуск може да се ползва, само ако работниците пожелаят. Това коментираха синдикални експерти във връзка с действията на фирмите за запазване на заетостта. 

Националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова заяви пред БНР, че според нуждите си работодателят може да дава и по няколко дни седмично от платения годишен отпуск.

Може ли да ни забранят неплатен отпуск

"Може да го даде и изцяло, тоест да пусне работника или служителя 10 работни дни в платен годишен отпуск".

За предстоящия си платен отпуск работещият трябва да има индивидуална заповед.

istock
istock

Освен това този отпуск не може да се предоставя със задна дата. За неплатения отпуск, важно уточнение е, че няма ограничение в продължителността му, но "По силата на Кодекса на труда 30 работни дни от него се зачитат за трудов и осигурителен стаж – тоест, през този период от време или едни 45 календарни дни, работникът и служителят е осигуряван, за това време му се зачита и трудов стаж".

Колко от работодателите биха се възползвали от мярката „60:40“

31 хиляди и 600 души са регистрирани като безработни от обявяването на извънредното положение до вчерашния ден - показват данните на социалното министерство. Пикът е бил, когато за един ден близо 4780 души са останали без работа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg