Електронните услуги на кадастъра са с 30 на сто по-евтини от документите, които се издават на хартиен носител, съобщиха от регионалното министерство.

Едни от най-често търсените услуги - издаването на скица на имот или схема на самостоятелен обект, на хартия струват 20 лева, а заявените и получени електронно документи - 14 лева.

Предоставяните от  Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронни услуги са същите, като тези, които гражданите и бизнесът могат да получат на гише. Времето за изготвяне на заявените на място или онлайн документи е едно и също, в зависимост от срока на услугата – обикновена, за която са необходими 7 дни, или бърза, чийто срок е тридневен.

Може ли да падне ДДС върху имотните сделки

Скиците и схемите вече са безсрочни, освен ако няма промяна в обстоятелствата за имота.

pixabay.com
pixabay.com

Тяхното заявяване и получаване по електронен път може да се направи чрез Кадастрално-административната информационна система на кадастъра.

За да може да бъде използвана, е необходимо да се направи регистрация, която отнема няколко минути. Заявяването на услуга също не отнема много време. За някои от тях, с цел удостоверяване на данни, е необходимо заявителят да се идентифицира с електронен подпис.

Ако гражданите не разполагат с такъв, могат да получат заявения от тях документ в офис, където ще трябва да покажат необходимите документи – за собственост на имот или други, необходими за съответната услуга.

Поискаха 19 000 лева за пускане на ток в нова къща
pixabay.com
pixabay.com

Услугите от кадастралната карта са общо 12, от Геокартфонд – 19, а извършваните справки са 13. Сред тях, освен предоставянето на скица на имот или схема на самостоятелен обект, са също нанасяне на настъпили промени в кадастрална карта или в кадастралния регистър на недвижимите имоти, предоставяне на извадка от архивен план в цифров вид, справка по кадастрална карта и други.

Чрез картата в КАИС, която е със свободен достъп, може да се потърси информация за имот или сграда по различни начини – чрез въвеждане на данни за адрес или чрез идентификатор, който е като „ЕГН“.

Първите 5 цифри от номера дават информация за населеното място, следващите 4 обозначават кадастралния район, а тези след тях – номера на имота. Ако в него има сграда или самостоятелен обект (апартамент в жилищен блок, например), те също се обозначават с допълнителни цифри.

pixabay.com
pixabay.com

С промените в Закона за кадастъра и имотния регистър инженери по геодезия вече също могат да издават скица на имот или схема на самостоятелен обект. Така се разширява още кръгът от възможните начини, по които гражданите и бизнесът да получават кадастрални услуги.

Кои квартали на София са най-търсени за покупка на имот

Очаква се в резултат на нормативната промяна, която е в сила от началото на месеца, да се увеличи броят на общините, които желаят да подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър.

Повишаването на броя им също ще доведе до подобряване на обслужването на потребителите, тъй като те ще могат да заявяват и получават услуги от кадастралната карта в повече общински центрове, съобщават от регионалното министерство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg