Правилната мярка за пенсиите е да се увеличи тежестта на всяка година стаж в размера им, защото така ще бъдат вдигнати всички.

Това коментираха за БТА президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева и директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

В момента тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,2 на сто. Идеята е тя да расте ускорено, но и старите пенсии да бъдат определени през увеличаване на тежестта на година стаж.

Димитър Манолов, Ася Гонева и Иван Нейков бяха потърсени за коментар на заявката на изпълнителната власт, че ще се мисли вариант допълнителните 50 лева към пенсиите или месечните разходи от 105-106 млн. лева за тях, да останат под някаква форма в месечните пари за възрастните хора в България.

Нейков: Заблуждаващо е, че ще се увеличат пенсиите на всички


Обсъждат се варианти служебното правителство да предложи чрез актуализацията на бюджета пенсиите да бъдат преизчислени със среден осигурителен доход от 2018 г. или да се увеличи приноса на всяка година стаж в размера на пенсиите. Друг вариант е 50-те лева да останат в пенсиите и да не се променят съотношенията между тях.

iStock
iStock

ПРАВИЛНАТА МЯРКА Е УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТЕЖЕСТТА НА СТАЖА ВЪВ ФОРМУЛАТА

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза за БТА, че политиците нямат на този етап много полезни ходове, но увеличението на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата е със сигурност правилна мярка, в правилната посока. По думите му, най-вероятно пенсиите ще бъдат преизчислени със среден осигурителен доход от 2018 година, което също е правилна мярка, но заради случилото се изкривяване на модела напоследък, както и появилите се 50 лева за всички пенсионери, механичното преизчисление ще доведе до това, че чисто формално някои пенсии ще бъдат намалени, или тези 50 лева, каквато е идеята да бъдат включени в пенсията през това преизчисление, няма да се появят вътре в нея в пълен размер.

"Ще стане един безсмислен дебат, много шум за нищо", заяви лидерът на КТ "Подкрепа".

Той припомни, че от синдиката възразиха на тази добавка от 50 лева за всички пенсионери още от самото начало, защото, по думите на Манолов, не е все едно да получиш 50 лева на 300 лева пенсия или 50 на 1300 лева. "Това, което ще се получи за пореден път, е изкривяване на съотношенията вътре в пенсиите, защото каквото и да направят, те нямат друг избор с тези отпуснати вече добавки", каза президентът на КТ "Подкрепа".

iStock
iStock

Попитан какво може да се случи в пенсионната система, така че хората да бъдат удовлетворени и да живеят с чувство за справедливост, Манолов каза, че трябва да се забрани на политиците да пипат в пенсиите, защото всичките изкривявания, които имаме са от това, че "политиците се изкушават да пипат в приходна или в разходна част".

Кои пенсии ще се вдигнат при преизчисляването

СПРАВЕДЛИВОСТ Е КАКТО СИ СТОЯЛ СРЕД РАБОТЕЩИТЕ, ТАКА И ДА СТОИШ СРЕД ПЕНСИОНЕРИТЕ

Манолов заяви, че пенсионната система трябва да е такава, че между пенсионерите да стоиш така, както си стоял между работещите, когато си бил работещ. Извън това се почват многото "но"-та и "ако"-та - намаляване на осигурителни вноски, увеличение на минимални пенсии, без да се преизчисляват всички нагоре в същите съотношения. Трябва да се върнем от 2000 година насам и да коментираме всичките изкривявания, които се случиха, моментната снимка е резултат на много неправилни решения в годините, обясни Димитър Манолов.

ПОЯВЯВА СЕ И НОВ ПРОБЛЕМ - МНОГО ХОРА НЯМА ДА ИМАТ СТАЖ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ

Лидерът на КТ "Подкрепа" припомни позицията си, че скоро ще се появи и друг огромен проблем - много хора няма да имат изискуемият 40 години стаж за пенсия по ред причини. За да има човек на 65 години такъв осигурителен стаж, то той трябва да няма нито един пропуснат ден осигуряване от навършване на 25 години, заяви Димитър Манолов.

iStock
iStock

"Направихме средното образование до 12-и клас, удължихме го с една година, висшето образование също е достатъчно дълго и хората често са на възраст над 25 години, когато завършват. След това те трябва да нямат нито един ден пропуснат, допълни той. По думите му, същото важи и за всички, които през 90-те години си мислеха, че ще я караме без правила и че не е много важно "като някъде няма да ни осигуряват работодателите и се съгласихме да ни наемат без осигуряване".

Как ще се изплащат увеличените пенсии за юли


УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ ТРЯБВА ДА МИНАВА ПРЕЗ УСКОРЕНО НАРАСТВАНЕ НА ПРИНОСА НА ВСЯКА ГОДИНА СТАЖ И ПРЕЗ ПО-АМБИЦИОЗНО ГОДИШНО ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ

В термина "преизчисляване на пенсиите" всеки влага толкова, колкото познания и разбиране за социалното осигуряване има, каза изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева. Тя посочи, че от казаното от финансовия министър на заседанието на НСТС, е станало ясно, че той няма предвид точно преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от 2018 година, а че служебният кабинет се опитва да предложи как да намерят подход тези 50 лева да не се прекратят като изплащане към пенсиите.

ВЕДНЪЖ ДАДЕНИ 50-ТЕ ЛЕВА НА ХОРАТА, ТРУДНО ЩЕ БЪДАТ ОТНЕТИ

"Всеки, който се занимава със социална работа знае, че веднъж дадено нещо на хората, много трудно се отнема", заяви Ася Гонева. Тя посочи, че личното й мнение е, че е разумно да се търси подход тези 50 лева да влязат в основните плащания с оглед на нагласата на хората, но не с оглед на нещо друго. Те няма да допринесат за повече справедливост, целта е да се избегне обществената реакция след евентуалното им отнемане, посочи Гонева.

iStock
iStock

Тя допълни, че за преизчислението на пенсиите КНСБ е категорично против. И в тези срещи, които правим с всички политически партии преди изборите, ние това го казваме съвсем открито и даваме своите аргументи, допълни синдикалистът.

Добавката от 50 лева може да бъде вкарана трайно в пенсиите

По думите на Ася Гонева, пенсионната система и начинът, по който се определят пенсиите, са правила, които имат логика и стоят в основата на науката осигуряване.

"Всички международни документи и пенсионни системи, основани на солидарност като нашата, съществуват, за да заменят загубения осигурителен доход. Моята пенсия е функция от моята заплата, затова КНСБ казва, че е много важно да се осигуряваме върху истинския си доход, върху истинската си заплата, защото тогава, когато получаваме по ведомост една сума и върху нея се плащат осигурителните вноски и от работника, и от работодателя, само върху тази сума се трупат права", обясни Гонева. Тя допълни, че това, което се дава в плик не носи права - нито днес - за болнични и трудова злополука, бременност и т.н., нито утре - за пенсия.

Синдикалистът посочи, че когато се вгледаме във формулата и се опитваме да си представим елементите й и формирането на нашата пенсия в резултат на тях, ще разберем, че тези елементи показват дали сме плащали повече или по-малко от всички останали - правим сравнение със средния осигурителен доход за системата. Важна е и продължителността на осигурителния стаж - колкото повече осигурителен стаж, толкова повече пенсия. Третият елемент е средният осигурителен доход преди пенсионирането ни във размера, на който сме участвали с вноските си. По този начин се определя пенсията.


Ася Гонева заяви, че с преизчислението с нов осигурителен доход се казва следното: на хора, които преди 10-15 години са се пенсионирали, получават пенсията си през този период, имат индивидуален пенсионен коефициент, който е определен спрямо заплатата, която са получавали по онова време, а тя може да е например два пъти по-малка спрямо средния осигурителен доход за 2018 г., ще им се определи пенсия, основана на осигурителен доход, който няма нищо общо с техния. С това ще се подменят правилата и валидните за тях елементи от формулата, добави тя.

Последни дни за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

Синдикалистът заяви, че ако това се случи, няма как да се обясни на по-младите поколения, а и учениците в горните курсове (с които от КНСБ работят, заедно с МОН по тези въпроси) защо не бива да работят "на черно" без договори, защо трябва да имат договори, защо да са осигурени на реалния си доход, когато виждат, че след някоя и друга година на политиците ще им хрумне да разбъркат правилата само, за да реализират някой социален дивидент.

Резултатите са - недоверие в системата, отказ на младите да се осигуряват на реални доходи и разрушаване на взаимоотношенията и структурата в системата.

"Няма правило, че хора с една и съща професия, получавали различни заплати по различно време, трябва да имат еднакви пенсии", коментира Гонева.

Според КНСБ, увеличението на пенсиите трябва да минава през два елемента - единият е увеличаване на приноса на всяка година осигурителен стаж във формулата, в момента този коефициент е 1,2, и експертите трябва да преценят как ускорено да расте. Вторият е да бъдем по-амбициозни при осъвременяването на пенсиите. В момента швейцарското правило казва, че те растат с половината от инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход, което е един задължителен минимум, за да се поддържа покупателната им способност, но всяка година трябва да се гласува повече от минимума, смятат от КНСБ.

istock
istock

Според Гонева, финансовият министър се опитва 50-те лева, или разходите от 104-106 милиона лева на месец за тях, да останат под някаква форма в пенсиите. Бюджетът на ДОО е различен от държавния, вероятно се опитват да подготвят корекция в двата бюджета, защото не могат да се изплащат пенсии от държавния бюджет, каза Гонева.

Как се формира пенсията

НАЙ-ПРОСТИЯТ ВАРИАНТ Е ДА СЕ ОСТАВЯТ 50-ТЕ ЛЕВА КЪМ ПЕНСИИТЕ

Единият вариант е най-простият - да се включат тези 50 лева в пенсиите, което ще запази структурата на пенсиите и съотношенията, които има между тях сега, каза Гонева. За тези, които вече са на тавана, няма да има увеличение, затова е възможно този таван да се вдигне с 50 лева или просто да се премахне. Говорим за 17 000 човека, разходът не е чак толкова непоносим, каза Гонева. Но каква ще е институционалната позиция на КНСБ по тези въпроси ще стане ясно през юли, когато Координационният съвет на синдиката ще гласува предложенията по всички параметри на осигуряването за бюджетната 2022 година.

ПРИ ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕ - РАЗХОД ОТ 1,5 МИЛИАРДА ЛЕВА, А 900 ХИЛЯДИ ДУШИ БЕЗ УВЕЛИЧЕНИЕ

istock
istock

"Разходът от мярката, наречена преизчисление за 2018 година, би бил минимум 1,5 млрд. лева, а резултатът ще бъде такъв, че около 900 хиляди не биха получили нито стотинка отгоре", каза Гонева и уточни, че предложението в случая е непрофесионално и опасно. Много вероятно привържениците на идеята си представят, че ако пенсиите са били определени примерно от осигурителен доход 800 лева и сега се направи преизчисление от 1600 лева, то пенсиите автоматично ще станат двойни. Но пенсионното производство е доста по-сложно и това няма да се случи.

Дефицитът в пенсионната система ще расте

Ако се приемат предложенията на КНСБ за ускорено нарастване на доходите, КНСБ счита, че средната пенсия до 2025 г. може да достигне 865 лв., а минималната - около 500 лв., при спазване на основния принцип "принос-права", който Конфедерацията последователно отстоява. Синдикатът предлага годишен темп на прираст на средната пенсия в размер на 15 на сто.

СВЪРШИ СЕ ВЕЧЕ С ШЛАГЕРА "ПАРИ ЗА ПЕНСИИ НЯМА"

Според директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, служебният кабинет ще предопредели, че следващото правителство няма как да прехвърля горещия картоф на някой друг. "Това е официално заявление на изпълнителната власт, че онова, което от години се предлага от експертите, трябва да бъде направено - да се намали несправедливата разлика между старите и новите пенсии", заяви Нейков.

istock
istock

Той посочи, че в момента се готвят няколко варианта, вероятно ще бъдат обсъждани и още, възможно е да има комбинация от различните варианти и е трудно да се прогнозира кой ще бъде избран, защото те дават различен отговор като брой хора, които ще бъдат засегнати от промяната.

По думите на Иван Нейков, увеличаването на тежестта на година осигурителен стаж във формулата ще засегне повече хора, но тази разлика води и до разлика в средствата, които са необходими затова.

От какво зависи втората пенсия

"Сега сме на половината път, ясно е, че има политическа воля за актуализиране, която трябва да бъде предадена на следващото управление, въпросът е да бъдат в момента намерени най-добрите експертни инструменти, за да се стигне до това преодоляване на голямата разлика между старите и новите пенсии", допълни той.

Иван Нейков заяви още, че в продължение на много години имаше приказки от жанра, че е правилно да се актуализират стари пенсии, но няма пари.

"Този шлагер умря с това, че ние покрай 50-те лева похарчихме над един милиард лева за около една година", посочи Нейков. Той смята, че всеки вариант за актуализиране е по-добър от сегашното положение, защото с годините продължаваше да се трупа тази деформация между стари и нови пенсии.

Хора, които са работили едно и също, но единият се е пенсионирал преди 10 години, а другият сега, имат понякога пенсии с над 100 лева разлика, допълни Нейков. Според него обаче, трябва да се каже истината на хората - няма всички да получат увеличение при евентуално преизчисляване на пенсиите. Не трябва да се внушава, че ще се вдигнат всички пенсии при преизчисляване със среден осигурителен доход от 2018 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg